Monday, February 7, 2022

Uppsats om saker faller samman av chinua achebe

Uppsats om saker faller samman av chinua achebe



Attraktivt alternativ för plagiatkontroll: se till att dina papper är autentiska! Han byggde sitt hem och rykte som en hårt arbetande bonde och brottare. Det är en tragisk historia där huvudpersonen är Okonkwo. Han är en väl respekterad man i trettioårsåldern som är ledare för sitt samhälle i Afrika under s. Uppsatsexempel. Dessutom tillämpar Chinua litterära anordningar som ironi, symbolism och bildspråk för att ge mer ljus över koloniseringen av Nigeria av britterna, uppsats om saker faller samman av chinua achebe. Männen är beslutsfattare och ledare medan kvinnans position är hemmakt.





Citera denna sida



Den talar om de sociala och kulturella aspekterna av det förkoloniala Afrika och effekterna av västerländska civilisationer Ogbaa xv. Författaren kritiserar imperialism och brittisk kolonisering. Det är en tragisk historia där huvudpersonen är Okonkwo. Den talar om en man vid namn Okonkwo, som var en brottare och en inflytelserik ledare i en afrikansk by som heter Umofia, bebodd av den etniska gruppen Igbo. Han samlar till en början berömmelse och ära i Umofia genom segerrik brottning men kommer till slut till en tragisk undergång. Okonkwo var polygam med tre fruar och flera barn. Romanen betonar mötena i det förkoloniala Afrika och effekten av Uppsats om saker faller samman av chinua achebe kolonialism under 1800-talet Bloom Författaren betonar kulturella och sociala aspekter på gränsen till förändring genom olika karaktärer, vilket skapar spänningar om att omfamna förändring eller att förbli för status quo.


Okonkwo ignorerar det nya systemet religiöst och politiskt, kan bero på att han skulle förlora sin sociala status. Igbo har dock förtryckts av dessa traditioner och finner därför en tillflykt till det nya systemet, där en gång utstötta nu erkänns. Det finns ett dilemma i den nya gryningen som skrämmer dem eftersom det kan störa deras sociala liv som jordbruk och handel. Okonkwo är en rik och respektabel afrikansk krigare i Umofia. Men hans bortgångne far, Unoka var en lat man, en feg, ansedd och dog med flera skulder uppsats om saker faller samman av chinua achebe han koncentrerade sig på att ta palmvin och lämnade sin familj att gå hungrig.


Denna förälder-barn-relation påverkar honom att bli våldsam, överambitiös och respektlös, associerar maskulinitet med aggression och agerar irrationellt. Han måste leva med pojken tills ytterligare instruktioner ges till äldste från oraklet. De två blir så nära varandra, eftersom pojken betraktar Okonkwo som en far och Nwoye uppsats om saker faller samman av chinua achebe kompis med pojken. Ikemefuna lever lyckligt tillsammans med familjen i tre år och blir en del av dem. Han söker skydd i sitt fosterland eftersom Uchendu säger det. Det är sant att ett barn tillhör sin far. En man tillhör sitt fosterland när det är bra och livet är ljuvt.


Men när det finns sorg och bitterhet, finner han en fristad i sitt fosterland. Din mamma är där för att skydda dig. Hon är begravd där. Och det är därför vi säger att mamma är suverän Achebe Citatet betonar inte bara kvinnors ställning i byn utan också vikten av att ha goda familjerelationer. Han byggs sina hyddor och får jamsfrö att plantera i sitt fosterland även om han fortfarande är deprimerad och skyller hövdingen hans ande för att ha gjort hans storhet i byn besviken. Efter exil hade han åkt tillbaka till Umofia efter att ha organiserat en avskedsceremoni för att tacka sina släktingar för vistelsen. Detta understryker betydelsen av att upprätthålla nära familjeband till Igbo Bloom Wife att slå och utföra uppoffringar är andra metoder i byn.


Okonkwo visar sig vara flyktig och lätt provocerad när han slår sin yngsta fru som heter Ojiugo under en viktig period som kallas för fredens vecka och anklagar henne för försummelse av familjen. Detta avbryter med den fred som är tänkt att råda hela veckan men Okonkwo måste offra sig för att betala för sina synder och visa omvändelse. Från denna praxis får läsaren upplysning om betydelsen av ceremonier och jordbruk i Umofia. Det är uppenbart att Igbo utövar jordbruk och handel som avbildas där Okonkwo tar emot kour från att sälja yams från Oberika som lovar att sälja dem tills han skulle åka tillbaka till Umofia. De nio klanmännen även kallade Egwugwu, betecknar de nio umofiska klanerna. Okonkwo separeras från resten av klanmännen för att lösa ett inhemskt fall där Mgbafo, en kvinna har utsatts för övergrepp från sin man, förts tillbaka till sitt fosterland, men maken behövde henne för att gå tillbaka, uppsats om saker faller samman av chinua achebe.


Egwugwu, råder mannen att erbjuda palmvin till sina svärföräldrar för att blidka hustrun att återvända hem. Detta fall är för trivialt för att presenteras för Egwugwu som vissa äldste uppfattar det Heiser Byborna tror på onaturliga fenomen, som måste förhindras genom människooffer för att blidka gudarna. Han varnas för att döda Ikemefuna eftersom det skulle förakta jordgudinnan som kunde visa sin hämnd för byn. Okonkwo dödar Ikemefuna oberoende av att bli varnad av en byäldste, Ogbuefu Ezeudu. Efter denna händelse ljuger han för pojken att han ska återföras till sin hemby eftersom hela familjen sörjer hans avgång. Följaktligen börjar saker falla samman. Detta betonar behovet av att följa de äldre och mer så de religiösa direktiven.


Han är dock tröstad och kan hitta sömn. Dåliga omen följer följaktligen, uppsats om saker faller samman av chinua achebe, när hans dotter blir sjuk. Som ett resultat manifesteras användningen av örtmedicin bland Igbo när Okonkwo förbereder lite för sin dotter, och hon återhämtar sig efter att ha tagit medicinen. Igbo är religiösa sett genom olika ritualer. Dessutom finns det prästinna t.ex. Chielo, som rådde Okonkwos andra fru, Ekwefi att Agbala krävde synen av Ezinma, vilket får Okonkwo att argumentera, uppsats om saker faller samman av chinua achebe. Chielo presenterar Ezinma för de nio klanerna och rör sig in i oraklets grotta. Ekwefi har följt i hemlighet trots att han varnats av Chielo och står bredvid ingången för att bli överraskad av Okonkwos utseende när de väntar tillsammans.


Följande morgon erbjuds Ekwefi Ezinma av Chielo och de sover tillsammans. Dessutom genomför Igbo begravningsceremonier där klanmän tar ledningen. När den äldste, Ogbuefu Ezeudu dör, meddelas hans död med ekwe. Eftersom att orsaka en byäldstes död är en avskyvärd handling för jordgudinnan, tas han som gisslan i exil under en period av 7 år för försoning. Dessutom bränns hans egenskaper för att rena. Dessutom avslöjar Enoch, en kristen konvertit, Egwugwu vid ett tillfälle som var menat att tillbe jordens gud. Upprördheten av dessa traditioner och kulturella sedvänjor börjar när missionärer och kolonialister anländer till byn när spänningar och dilemma råder.


Okonkwo får information av Oberika, som besöker honom under hans andra år att Abame, som är en grannby, blev förstörd av en vit man som kom med en cykel. Efter att ha konfererat från oraklet blev de medvetna om att utlänningen och hans kamrater skulle föröda klanerna, vilket ledde till att han dödades men byborna. Som hämnd dödades byborna i massa av de vita männen. Okonkwo ser byborna som att de agerat dumt för att mörda en främling. Senare anländer sex missionärer till Mbanta ledda av Kiaga, tolken till Mr. Brown som tilltalar byborna om kristendomen och som Okonkwo ser som cynisk. Omvänt konverteras Nwoye till att bli kristen. Brown påpekar att byborna tjänar en falsk gud och att ha flera gudar för tillbedjan är avgudadyrkan, och förespråkar för den heliga treenigheten som den högsta gudomen.


Missionärerna erbjuds ett land för att bygga kyrkan av de äldste vars avsikt är att döda dem alla eftersom landet ligger i den onda skogen, ett förbannat land. Oväntat dör de inte och byborna hävdar att missionärerna har ovanlig kraft eller magi. Detta skildrar deras konservativitet och permittivitet i uppsats om saker faller samman av chinua achebe, att ledas av traditioner snarare än rationellt tänkande eller förnuft. De sociala utstötta som kvinnor och vissa män får dock ett privilegium i det nya systemet, uppsats om saker faller samman av chinua achebe. Den första konvertiten är Efulefu, en värdelös bybor, följt av kvinnor. Systemet har dock ingen plats för konservativa som Okonkwo, vars exilperiod har tagit slut.


Han är förvånad över hur saker och ting har förändrats i byn med många kristna konvertiter. I Umofia startar missionärerna en skola där Nwoye går och lämnar sin familj bakom sig. Det finns till och med ett fängelse byggt av de vita som har en statlig domstol, som används för att döma lagöverträdarna, där infödda umofier har anställts. Han undrar varför byborna inte har reagerat tillbaka för att jaga bort kristendomen och förtryckande regering. Byborna har assimilerats i det nya politiska systemet, uppsats om saker faller samman av chinua achebe.


Som ett sätt att visa kulturell assimilering, Mr. Brown visar hänsyn till de inföddas traditioner och strävar efter att lära känna deras kultur och blir till och med vän med klanmännen. Okonkwo är dock inte nöjd med förändringarna. Brown hoppas bara kunna omvända byborna till kristendomen Ogbaa xix. Hans hälsa försämras och han tvingas gå hem och pastor James Smith tar över. Han är strängare och tolererar inte klanernas traditioner, även om han samlar flera konvertiter t. Enok en extremt nitisk konvertit. De arresteras och fängslas och bötfälls cowries bags där byborna samlar ihop dem och de sex släpps fria. När de befriats hålls en sammankomst av klanmän men skingras genom ett domstolsbeslut.


Okonkwo gör modigt motstånd och skildrar hans modigt förväntade stöd från klanmän när han mördar budbärarledaren med en machete. Folkmassan släpper andra budbärare, vilket får Okonkwo att inse att han är ensam i kampen och byn har kapitulerat sedan de sociala värderingarna och sammanhållningen har äventyrats i hans frånvaro och insett att saker och ting har fallit samman. Oberika, hans vän hävdar att självmord är olyckligt, så traditionen hindrar klanmännen att röra vid honom. Efter att de brittiska kolonialisterna anlände till byn fanns det redan missionärer och folk sökte tröst i kyrkorna.


Västerländska civilisationer störde byns kulturella, ekonomiska och sociala värden. Byborna bebodde Umofia i det patriarkala politiska systemet där beslut kom från rådet, uppsats om saker faller samman av chinua achebe, består av nio klanmän som ibland fick direktiv från religiösa ledare. Britternas ankomst upprörde dock detta sociopolitiska system och började störa sociala tvister, till och med upprättande av domstolar och fängelser. Igbo-människor avbildas av författaren som att de har kraftfulla sociala institutioner som brottning, utövande av människooffer, religiösa ritualer, ceremonier och familj. De förlitar sig mycket på traditioner när det gäller rättvisa eftersom folket leds av rådet som består av äldste, i denna demokratiska by. Männen är beslutsfattare och ledare medan kvinnans position är hemmakt.


Könsskillnaderna är tydliga i den här byn och brotten identifieras med kön där Okonkwos oavsiktliga mord kallas kvinnliga.





uppsats om att bli lärare



Chinua Achebe använder Okonkwo när han ger en detaljerad redogörelse för Igbo-samhället. Okonkwo var en fokuserad man som ville undvika sin fars misstag. Till skillnad från sin far som spenderade hela sitt liv på att samla på sig skulder, var Okonkwo en fokuserad man som syftade till att förbättra sitt liv. Boken berättar om vikten av att umgås med Igbo-kulturen. Därför kan en läsare få kontakt med samhället genom att använda språk och bildspråk. Till exempel innehåller bokens baksida en ordlista med Ibo-ord som används genom hela berättelsen för att betona kulturella och traditionella värderingar. Dessutom tillämpar Chinua litterära anordningar som ironi, symbolism och bildspråk för att ge mer ljus över koloniseringen av Nigeria av britterna. Achebe tar upp olika frågor inklusive kolonialism, ambition, social integration, tro och rädsla för Igbo-samhället.


Hans enastående användning av befallande språk är uppenbart i boken. Achebe använder levande beskrivningar, ordspråk och andra stilistiska anordningar för att förmedla bokens budskap till läsarna. Boken ger också en översikt över de ekonomiska och sociala fördelarna med kolonialism på Igbo-samhället. Uppsatsen diskuterar språkets betydelse i Ibo-folkets dagliga liv och analyserar även kulturens språkliga och litterära dimension. Språket är ett viktigt inslag i Igbo-samhällets dagliga liv. Trots de existerande stereotyperna från européerna att afrikaner var tysta, skildrar Achebe att muntlig tradition fortfarande existerar i Ibo-kulturen.


Ibland använde författaren Ibo-ord för att betona ordspråken. När kolonister anländer till Ibo-samhället har de svårt att interagera med samhällets medlemmar på grund av språkbarriärerna. Dessutom lyckas inte översättarna lösa problemet. I en speciell situation förväxlar översättaren mellan orden min skinkor och jag själv Chinua Denna situation kan symbolisera hån mot de brittiska inkräktarna som trodde att de lätt kunde dra fördel av afrikanerna på grund av deras analfabetism. Européerna hade uppfattningen att afrikaner inte kunde kommunicera effektivt.


Men när de kom in i Nigeria blev de språkoffer eftersom de inte effektivt kunde få kontakt med människorna som talade Ibo. Achebe lyckas skildra att Ibo-samhället hade ett språk och en muntlig tradition som européernas. Därför bör en europé vara redo att uppleva problem när han förstår ett främmande språk precis som afrikanerna gör. Saker och ting förändrades när han måste döda sin adoptivson om vad hans stam har bestämt. Okonkwo visade inga känslor eftersom han vill ses som bilden av maskulinitet även om han inombords var skyldig, sårad och ångerfull. Under hans vistelse i Manta kom nyheterna till honom att de vita missionärerna har anlänt till hans stam.


Dessa vita missionärer tar med sig kristendomen och har övertygat många Igbo-folk att konvertera till kristendomen. Precis när Okonkwo fick åka hem konverterade hans son till kristendomen vilket fick honom att förneka sin egen son. Igbo-folket försökte sluta fred med missionärerna men de senare tillfångatog ledarna för Igbo-folket och befriades först när Igbo-folket hade tillräckligt med lösenpengar med sig. De ville hämnas, därför höll de ett krigsråd. Det gick upp för Okonkwo att de aldrig kan gå emot de vita, och lika stolt som han själv hängde han sig ihjäl.


Things Fall Apart är en berättelse om en kultur på gränsen till förändring. Den talar om hur de olika karaktärerna har svarat på uppmaningen om förändring. Oftare än inte medför påfrestningen om förändringen är viktigare än traditionen personliga statusfrågor. Okonkwo är till exempel emot den nya religiösa och politiska ordningen. Det beror på att han trodde att att acceptera den nya religiösa och politiska ordningen innebär att de inte är tillräckligt många. Dessutom beror detta också på hans rädsla för att han kan förlora sin sociala status när han väl accepterar och ansluter sig till dem. För honom beror hans självvärde på samhällets traditionella normer. Men dessa traditionella normer för självutvärdering har fått många utstötta att anamma kristendomen där de åtnjutit en högre status.


Generellt sett är byborna mitt emellan att välja eller motstå förändring. De är insvepta av rädsla för vad dessa förändringar kommer att ge dem och hur kommer de att anpassa sig till sådana förändringar, eftersom de också är glada över de nya möjligheter och tekniker som kommer med det. De vita missionärerna ville dock eliminera behovet av att bemästra de traditionella sätten att laga mat, jordbruk, skörda och bygga som var avgörande för överlevnad för Igbo-folket. I hela romanen visade Achebe hur dessa traditioner långsamt förändras och glöms bort. Romanen har ingen direkt antagonist, men hela världen verkar vara emot Okonkwo.


Förutom de interna antagonisterna som finns i deras by, anses närvaron av européerna också vara en extern antagonist. Romanen är också symbolisk. De två symbolerna som användes i berättelsen är eld och gräshoppor. Å andra sidan symboliserar gräshopporna de vita kolonialerna som igboerna tyckte var bra men som faktiskt har en annan avsikt. Detta beror på att Achebe ville att folket i väst skulle läsa och förstå det. Han ville kritisera och ändra vad andra författare från kolonialtiden har målat om bilden av Afrika. För att uppnå sitt mål är behovet av att använda dessa kolonialers språk nödvändigt. Geografi spelar en central roll i romanen som tiden gör. Romanen går tillbaka till s, den tid då de brittiska kolonialerna har nått Igboland.


Historien hände precis när den brittiska imperialismen började i regionen, som inte började med vapen utan med biblar. Vet inte var jag ska börja? Ge mig dina papperskrav så kopplar jag dig till en akademisk expert. Plagiatkontroll Gör kontrollen. Skrivhjälp Be om hjälp. Parafraseringsverktyg Parafrasera min uppsats. Uppsatsexempel. Uppsatsämnen. Jämförande studie om Heart of Darkness och Things Fall Apart Things Fall Apart och Heart of Darkness illustrerar olika sätt att representera Afrika i form av litteratur. Religion och ideologi i saker faller sönder Things faller sönder av Chinua Achebe börjar med att presentera huvudpersonen i denna berättelse, Okonkwo.


Kolonialism avbildad i saker faller sönder Postkolonialism är den vetenskapliga undersökningen av det sociala arvet av expansionism och herravälde, koncentrerad på de mänskliga resultaten av kontrollen och missbruket av koloniserade individer och deras territorier. Things Fall Apart Tragic Hero En klassisk tragedi är tänkt att väcka känslor hos läsaren och få dem att sympatisera med den tragiska hjälten och känna igen sin mänsklighet. Complex Culture in Things Fall Apart av Chinua Achebe I Things Fall Apart av Chinua Achebe lär författaren oss hur ibo och britterna båda är ociviliserade på sina egna sätt. Romaner Kanthapura and Things Fall Apart Raja Rao och Chinua Achebe genom skildringen av respektive filosofier i sina romaner Kanthapura and Things Fall Apart tar fram uppfattningen om sociala, kulturella och traditionella aspekter av den nigerianska byn Umuofia och den indiska byn Kanthapura.


Saker faller sönder Maskulinitet Maskulinitet har en enorm inverkan på Ibo-stammens liv. Om Things Fall Apart av Chinua Achebe Inledning Boken Things Fall Apart skrevs av Chinua Achebe med syftet att skildra en lägre stam i Nigeria. Till sist referensen om kyrkan i dikten jämfört med de i boken. I dikten finns en viss del där berättaren tar med något om en kyrka. Många kyrkor grundades av Mr. Brown, en av de första budbärarna som skickades till Umuofia, för att sprida sin kristendom i boken. Men eftersom en av de stora negativa förändringarna var religionen, skildrades den negativt. Att sprida kristendomen var inte en skrämmande handling i sig, men sättet som budbärarna tvingade Igbo-folket att ändra sin tro eftersom de var polyteistiska var orealistiskt.

No comments:

Post a Comment